streda 8. augusta 2012

Ako pestujme stéviu (Stevia rebaudiana) - 1.diel

V tomto príspevku si môžte prečítať informácie o starostlivosti o stéviu a o zbere. Stévia je citlivá rastlina, a preto vyžaduje vinímočnú starostlivosť. Pozrime sa na to, čo potrebuje!



Semená stévie dostať len zriedkavo, pretože klíčia veľmi ťažko, tak obyčajne používame planty stévie. Stéviové priesady si môžte veľmi ľahko objednať. Pozrieme sa, ako k tomu treba pristupovať!


Ako začneme s  pestovaním stévie?

Najprv sa presvedčme o tom, že kupujeme priesady Stevie rebaudiana, pretože je to jediná sladká odroda. Stonky stévie sa veľmi ľahko lámu, ale záhradkári našli veľmi dobré riešenia pre ich zasielanie. Organizujme to tak, aby priesady prišli po posledných mrazoch, pretože neskoršie , vo veľkých horúčavách rastlinky veľmi pocítia presádzanie. Po doručení rastlín dbajme na to aby sa čím skôr dostali von, aby medzičasom nevyschli.

V záhradke sadíme rastlinky na 25 - 30 cm riadkovú vzdialenosť. Do jednotlivých riadkov ich vysádzame cikcakovite. Vykopme jamku, potom nalejeme vodu do nej, a o máličko ju sadíme hlbšie ako bola  v črepníku. Potom ako koreňový bal zakryjeme, ešte raz ju polejme.

Keď ich vysádzame v slnečnom počasí, je veľmi dobré keď okolo rastlinky dáme trochu mulču, aby zachovali vlhkosť.Keď ich vysádzame skoro na jar, alebo bývame v studenej oblasti, zakryme rady , aby rástli rýchlejšie, a aby sme ich ochránili pred mrazmi.

Môžme ju pestovať aj vonku v kontajneri. Keď sme naplnili črepník s kvalitnou zeminou bohatou na organické látky, nebudú potrebovať ďalšie hnojenie. Ale ju potešíme, keď ju prihnojujeme mesačne raz
s výťažkom morských rias.Používajme črepníky z dreva alebo dvojvrstvové, aby sme ochránili korienky od letných horúčav.

Pri chladnom počasí ju dáme na priame slnko, ale sa postarajme o tienenie počas horúcich dní, aby pôda nevyschla. Pokiaľ ju pestujeme ako trvalú rastlinu, pred mrazmi ju zanesieme do nútra.

Starostlivosť o stéviu

O stéviu sa staráme ako o zeleninu. Po príchode slnečného počasia, cca po 1 mesiaci musíme zeminu muľčovať v hlbke 7.5 -15 cm organickými odpadmi, ako tráva, slama, seno alebo kompost.. Toto riešenie ochráni plytké korienky, a zároveň udržuje vlahu.

Pre stéviu je dôležitá rovnomerná vlhkosť.Týždenne ju polejeme raz alebo dvakrát, keď neprší. Piesočnatá zemina vyžaduje častejšie polievanie. Kvapková závlaha je na tento účel priam fantastická, pretože zabezpečuje priebežnú vlhkosť pre rastlinu, bez toho, že by  listy ostali mokré.

V lete, keď stévia začne rapídne rásť, môžme do pôdy zapracovať trocha dusíku alebo organické hnojivo. Doporučujem použiť listové hnojivo po 30-60 dní po vysadení.

Silné vetry môžu polámať stonky rastliny. Niektorí doporučujú štiknúť vrcholčeky rastlín 3 -4 týždenne, aby sme jej pomohli k rozkošateniu. Keď je taká možnosť, pestujme ju na chránenom mieste. Druhá možnosť je tá, že rastlinku priviažeme ku kolíku.

Stéviu môžu napadnúť 2 druhy húb, a to Septoria steviae a Sclerotinia sclerotiorum. Sclerotinia zanecháva na stonke tmavo-hnedé rany pri pôde, počas ktorého rastlina najprv zvädne a potom vyhynie. Stéviu napadnú choroby zvyčajne v zrelom veku.

Záhon v záhrade pravidelne odburiňujeme, čo pomáha rastline viac odolať voči chorobám. Hmlisté a daždivé počasie aj stojaca voda priam napomáha k vytvoreniu hubovitých chorôb. Okrem toho nepolievajme listy rastliny. Škodcovia zvyčajne nerobia problémy.

Zber

Čerstvé listy sa dajú použiťna čaj, ale môžme zjesť aj 1 - 2 listy. Majú veľmi dobrú chuť v kombinácii s mätou. Pred kvitnutím je najsladšia, ktorú zapríčiňujú krátke dni. Kvitnutie trvá od stredu leta až po koniec jesene. Raslinky treba obrať pred prvými mrazmi, alebo keď začína kvitnúť. Zrežme celú rastlinku tesne nad zemou.

Keď stéviu chceme pestovať ako trvalku, zrežme rastlinu cca 14 cm nad zemou, aby prežili zimu a znova vyrástli.

Veľmi ľahko sa dajú sušiť, keď ju zavesíme hlavičkou dole na suchom, teplom mieste. Dajme do zväzku niekoľko rastlín, a zviažme ich za stonky gumičkou. Keď máme veľa rastlín môžme si vytiahnúť nejaké lano alebo drôt, a zavesíme ich.

Za niekoľko dní oberajme listy zo stoniek, a dajme ich do čistej nádoby, povedzme do zaváraninovej fľaše.
Aj niekoľko rokov môže takto stáť. Stonky nie sú také sladké, zahoďme ich do kompostu. Druhé riešenie zberu je také, že odtrhávame čerstvé lístky zo stonky a vyložíme ich na slnko, keď je obsah pary vo vzduchu nízky ( nižší ako 60%).

Pokiaľ sušenie trvá 8 alebo menej hodín, málo Stevioside sa stratí z nej. Dá sa sušiť aj v sušičke ovocia pri teplote 37 - 43 °C. Listy v sušenom stave sú chrumkavé, sypkaté a bledozelené.
                                                       

Celé listy  sa používajú na pri príprave čaju. Veľmi ľahko sa dá pripraviť stéviový prášok pomocou kuchynského robota alebo kávového mlynčeka. Takto získaný prášok môžme použiť do jedál. Na dlhodobejšiu úschovu používajme  čistú zaváraninovú fľašu.



                                           






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára